Maria Callas énekel egy 1957-es felvételen. Vezényel: Herbert Von Karajan. Pinkerton: Nicolai Gedda.

Az operákban gyakori az öngyilkosság. Puccini Pillangókisasszonya (Madame Butterfly) egy törrel vet véget életének. Méghozzá apja törével, amire ez van írva:

Jobb becsülettel meghalni, mint becstelenül élni.

Con onor muore chi non può serbar vita con onore.

Death with honour is better than life with dishonour.

Apai “üzenet”, vagy már-már parancs: a “becsület”. Egy kegyvesztett szamuráj apa üzenete. A kor elfogadott társadalmi értékrendje. Én azt hiszem, hogy ez koronként és helyenként erősen (és mostanában gyorsan) változó szemlélet. Ezért azt is gondolom, hogy kár egy emberi szabály-rendszer miatt meghalni.

Persze, ugyan akkor bizonytalan is vagyok… hiszen lehet, hogy az élet éppen erről szól: megtalálni azt a magasabb értéket, amiért érdemes (vagy meg KELL) meghalni. Talán lehet olyant is találni, amiért érdemes élni?

Itt, ebben az operában szerintem inkább a félelem a motiváció. Egy anya (önmaga is még szinte gyerek) félelme attól, hogy milyen lehetne még az élete a gyeremeke és a hazavárt férje nélkül. Benne van az is: mit szól a világ? Mit szól a környezet? Hiszen már nem térhet vissza saját vallására (amit a házasság miatt ott hagyott).

Reménytelennek tűnik a helyzet… az öngyilkosság “kézenfekvő” út, “megoldás”. Tényleg? Megold ez itt valamit? Vagy egy menekülés… ami megoldás? Szavak… Egy élet vége.

Puccini: Madama Butterfly, PillangokisasszonyMi is történik?
Pinkerton, egy amerikai hadihajó parancsnoka Nakaszakiban a japán szokások szerint feleségül vesz egy 15 éves gésát, Cso-cso-szán-t. Pillangó (Butterfly) hisz az esküvőben, oly annyira, hogy áttér a keresztény vallásra, amiért a nagybátyja kiátkozza. Így már sohasem térhet vissza régi, saját világába.
Pinkertonnak ez egy felelőtlen játék volt csupán, és -bár megígérte, hogy egy éven belül visszatér- három évig hírt sem ad magáról. Közben meg is nősül, egy amerikai nőt vesz el és új, “valódi” feleségével tér vissza Japánba. Cso-cso-szán látszólag közönnyel fogadja a hírt. Beköti gyereke szemét, egy amerikia zászlót ad a kezébe és úgy hagyja ott, hogy várjon apjára és annak feleségére, aki megígérte, gondját viseli a gyereknek. Mikor mindenkit elküldött, Pillangókisasszony elolvassa apja kardján az üzenetet és öngyilkos lesz.

A szövegkönyvet Luigi Illica és Giuseppe Giacosa írták John Luther Long 1898-as elbeszélése nyomán.

(Lsd. Wikipedia)

Cso-cso-szán, a Pillangókisasszony halála
Cimke: