fugu tál, a halálosan mérgező hal elkészítve és tálalvaA fugu (フグ) egy folyami hal. A szó maga a gömbhal neve és a húsából készített ételt is jelenti. Helyes elkészítése a szervezetében lévő halálos méreg miatt fokozott körültekintést és gyakorlott szakácsot igényel. Veszélyessége miatt az egyik legismertebb misztikus étke a japán konyhaművészetnek. Fogyasztói számára talán éppen e veszéllyel való játék, a felfokozott adrenalinszint és a halál lehetősége jelenti a gömbhal igazi élvezeti értékét. Érdekes, hogy emberek komoly pénzeket fizetnek azért, hogy játszhassanak a halállal… Megeszik: tán túlélik, esetleg belehalnak.

Egy halban akár 30 ember halálához is elegendő méreg található. Talán a legmérgezőbb “élelmiszerek” egyike.

Nekem ez (is) az öngyilkossági kísérlet egy formája. A tetrodotoxin (TTX) nagyon erős neurotoxin, amely gátolja az idegrendszer működését és hőnek, főzésnek ellenáll. A méreg nem károsítja a vérkeringést, ezért az áldozat teljesen tudatánál van, miközben megbénul az egész teste.  275-ször halálosabb a cianidnál és hatása akár egy rituális kivégzésnek is felfogható.

 

Fugu: japán gasztronómiai oroz rulettBihari Balázs: JAPÁN RULETT

Egy írás a fugu halról:”gasztronómiai orosz rulett“,

“Múlt éjjel ő és én fugut ettünk,
ma a temetőbe vittem a koporsóját”

(Senryu vers)

 

 

Fugu: halálos hal – öngyilkosság?
Cimke: