Kiugrik a sorból ez az emlék… Kanadában éltem akkor, a 80as évek legvégén. Önkéntes voltam egy telefonos lelkisegély szolgálatnál. (DC = Distress Center)

Éjjel páran ültünk a szobában… mindenki előtt egy telefon. Nagyon kezdő voltam. Alig valamivel a képzés (egy 7 hetes belső tanfolyam) után.

Egy középkorúnak hangzó férfi hívott. Elmondta, hogy meg akar halni, már kész, vége… előtte még jól esne elköszönni valakitől. Búcsús szeretne mondani. Én vagyok az, akitől most elköszön…

Kimászott a magas épületi lakásának ablak-korlátján. Kint áll. Hideg van, mély alatta az utca. Fú a szél. Ugrani fog. Good bye! Mondta. Mondtam én is: Good bye… csak… még kérdezhetek előtte valamit? Igen. Kérdezzek!

Ugrásra készen. Melyik: bal vagy jobb?Mondja, kérem, melyik lábával fog ugrani?

Mi van?!?!? Hogy hogy melyikkel? Nem mindegy? Az egyikkel.

Értem – mondtam. (Belül remegtem. Izzadtam. Azt hiszem, féltem. Most itt valami történik, és nekem “dolgom van”… és közben… ilyen hülyeség jut eszembe? Nem vagyok normális!)

De, mégiscsak… melyikkel. Hiszen az agya ki fogja adni az utasítást… valamelyik lábnak… De melyiknek?

Elkezdett üvölteni velem! Magát nem azért fizetik ott (ingyen csinálom…), hogy ilyen hülye kérdéseket tegyen fel. Még ha azt kérdezte volna, hogy miért fogok ugrani! De nem, maga ilyen őrült és bolond és szemtelen. Teljesen felbosszantottam magam. Remegek a dühtől! – mondta. Már azt sem tudom, mit csinálok. Nem is tudok ugrani. Vissza kellett másznom, hogy igyak egy pohár vizet. Szégyellje magát!

Szégyelltem magam. Kicsit huncutul mosolyogtam is magamban. Nagyot sóhajtottam.

Valamiért elégedett voltam ezzel a hülye önmagammal.

Még kicsit veszekedett velem… aztán rámcsapta a telefont.

Ott ültem. Remegtem. Fáradt voltam. Kimerült. Millió gondolat, érzés. Rosszullét.

Önsajnálat. És… megszólalt a telefon… egy másik ember. Hálás voltam neki, hogy kizökkentett.

Kiléphettem… na, nem az ablakon… hanem csak ebből a remegő érzésből.

Mi lehet ezzel a nem-ugró-kétlábúval? Mi volt előtte? Mi van most? Ő mit írna erről az esetről… ?

 

Kiugró emlék
Cimke: