Robert Frobisher, suicide, öngyilkosság. Felhőatlasz / Cloud Atlas„Egy igazi öngyilkosság megfontolt, fegyelmezett bizonyosság. Az emberek hajlamosak kijelenteni, hogy az öngyilkosság gyáva tett. De ez távolabb nem is állhatna az igazságtól. Az öngyilkossághoz mérhetetlen bátorság kell. … Hiszem, hogy vár ránk egy másik világ Sixsmith. Egy jobb világ, és én ott fogok várni rád. Hiszem hogy nem soká maradunk halottak.

Ezt mondja Robert Frobisher, egy ifjú zeneszerző, amikor befejezte a Felhőatlasz című szimfóniáját és egy olcsó szálloda legfelső emeletén lévő szobájában főbe lövi magát a kádban.

 

Sonmi kivégzése, FelhőatlaszÚgy hiszem a halál csupán egy ajtó. Mikor egy bezárul, kinyílik egy másik. Ha el akarnám képzelni a mennyet egy kinyíló ajtót képzelnék és mögötte ott találnám őt, amint vár rám.

Ezek meg Sonmi-451 szavai mielőtt kivégzik.

Mi a halál? És mi van utána? És mi az öngyilkosság? És mi volt előtte?

Naponta vannak gondolataim, amik erősen sugallják: SZÜNJ MEG LENNI! Nincs jogod élni! Halj meg!

Volt több „megfontolt, fegyelmezett bizonyosság” az életemben. Kísérletek. Még élek. És jelenleg nem is hiszek a „megöngyilkolhatóság” lehetőségében. Az érzéseket, amik jönnek, hagyom elsuhanni, mint ahogy az égen a felhők haladnak, és változtatják formájukat. Gondolatok, jönnek és mennek. Talán ez maga az élet?

A változatos ég tükörképei a tengerparti tócsákban - Felhőatlasz

 

 

 

Mérhetetlen bátorság – Felhőatlasz