Régóta ismerem ezt a történetet. Szavitri, a Nap leánya… a hűség és szerető odaadás mintaképe.

Annak idején Somogyi István rendezte meg ezt az Arvisura Színházban (Szkéné). Szerettem ezt az előadást, a rendezést, a zenét (Pelva Gábor vezetésével, Horgas Eszter játékával). Örömmel néztem a színészeket, a díszletet, a kellékeket. Varázslatos volt az egész.

Illés Endre meséje a Mahábhárata alapján íródott. (ITT olvasható a novella)

Szávitri követi Jámát, a halál istenét, aki egy hálóban viszi magával a férje, Szatjaván (akit az igazságról neveztek el) megkötözött lelkét a holtak birodalmába. Szávitri megy utána, mindenhová követi férje lelkét, megy Jáma útján.

Ezt mondja Szávitri:

Yama, Jáma: halál és rend istene…a szemedbe kellett néznem, hogy a szívedig eljussak. Azután megértettem: te is csak magasabb parancs végrehajtója vagy… Nem te vagy kegyetlen, a sorsunk szigorú. Aki követ dob maga fölé, arra a kő visszahull. Néztelek… és egyszerre megismertelek! Nemcsak a halál rettenetes istene vagy, de a jog istene is, a rend istene is! Csodálatos, igazságtevő isten! Mi lenne belőlünk, ha te nem jönnél el, hálóval és kötéllel a kezedben. Milyen iszonyú magasra nőne minden bűn és minden dudva! De mennyire eltorzulna még a szépség is, a jóság is, mert az is csak nőne. Milyen mértéktelenné dagadna és puffadna minden! De te jössz, és elmetszed az életet, és megőrzöd a világ arányait. Te biztosítod, hogy újuljon, javuljon és szépüljön minden. Hogy ami rossz volt, csúnya volt, szörnyű volt, legyen szép, legyen igaz, legyen tiszta. Félelmetes vagy! A te kezedben a jog, a rend, a világ megőrzött szépsége és igazsága. Csodálatos vagy. Miért félnék tőled?

Jáma, tehát a rend istene is. Miért kellene félni tőle? Hiszen a halál a rend része! Helyet teremt az újnak.

A mi világunk fél a haláltól.

A rabló klasszikus mondata: “Pénzt vagy életet!” – és, igen, az élet mindennél fontosabb… A halál a regények vége, egy-egy szereplő végzete.

Mi van akkor az öngyilkosokkal, akik önként ki akarnak szállni, akik azt akarják, hogy Jáma vigye el őket?

Én sok kísérletet tettem arra, hogy elmehessek… csak, hát, Jáma épp sohasem járt akkor arra, ahol én voltam. (haha)

(Most olvasom “A kaszás” c. könyvet, a nagy Sir Terry Pratchett egyik Korong-világ béli regényét. Itt meghal (elmegy?) a halál. Megszűnik ez a jól működő szolgáltatás…. Na, erről majd egy másik bejegyzésben…)

 

Szávitri és Jáma, a halál istene – Mahábhárata
Cimke: